Fidget spinners: 4 produkter anmeldes efter test

30. aug 2017

En test af fidget spinners fra Forbrugerrådet Tænk Kemi viser, at 4 ud af 12 produkter overtræder reglerne for legetøj.

fidget-spinners-4-anmeldes-efter-test.gif

Fidget spinners: 4 anmeldes efter test
Foto: Forbrugerrådet Tænk Kemi

Fidget spinners testet for problematisk kemi

I en test har Forbrugerrådet Tænk Kemi kigget nærmere på de såkaldte fidget spinners, som har været sommerens store dille i 2017.

Fidget spinnerne klarede sig i de fleste tilfælde godt i kemitesten. Men i 4 produkter viste testen overtrædelser af loven, som nu er anmeldt til Miljøstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen.

Hvad er fidget spinners? (eksternt link)

Blyindhold i fidget spinners lå 10 gange over det tilladte

I testen havde 2 fidget spinners indhold af bly. I begge tilfælde lå blyindholdet cirka 10 gange over den tilladte grænse for legetøj, som fidget spinnere skal leve op til.

Bly er problematisk i legetøj, fordi det er giftigt for mennesker og miljø.

Bly kan ophobe sig i kroppen og skade nervesystemet særligt hos fostre og børn.

Se test: Kemien i 12 fidget spinners.

Allergifremkaldende nikkel fundet i 3 fidget spinners

Nikkel er et metal, som kan give allergi. Derfor skal produkter, du er i kontakt med i lang tid, overholde en grænseværdi for, hvor meget nikkel de må afgive. De regler gælder blandt andet for fidget spinners.

3 fidget spinnere i testen viste for høj afgivelse af nikkel. Det var i de 2 fidget spinners, som også afgav bly samt en tredje, der også var i metal.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har anmeldt de 3 fidget spinners med for højt indhold af bly eller afgivelse af nikkel til Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion.

Forhandlere siger til Forbrugerrådet Tænk Kemi, at de har stoppet salget af de pågældende fidget spinnere. Se deres kommentarer i fanen "Det siger forhandlerne" under denne artikel.

Sådan ser symptomer på nikkelallergi ud (link til Videncenter for Allergis hjemmeside).

Batteri i LED-lys er problematisk

I testen var der også fidget spinners, der var udstyret med LED-lys, som lyser, når du tænder dem.

I 1 fidget spinner var det lille knapcellebatteri for let at tage ud. Det er problematisk, da børn kan komme til at sluge batteriet, der kan skade spiserøret.

Fidget spinneren var uden uønsket kemi. Men Forbrugerrådet Tænk Kemi har anmeldt det til Sikkerhedsstyrelsen på grund af det let tilgængelige batteri.

CE-mærket manglede på mange fidget spinners

Legetøj skal være mærket med et CE-mærke. CE-mærket er producentens garanti for, at legetøjet lever op til de regler, der gælder for legetøj.

CE-mærket manglede dog på halvdelen af de testede fidget spinnere.

Der var heller ingen sammenhæng mellem CE-mærkningen og indhold af uønsket kemi.

CE-mærket kunne du finde på alle 3 fidget spinnere med problematiske kemikalier.

Fidget spinneren med det let tilgængelige batteri var derimod ikke CE-mærket.

Se test: Kemien i 12 fidget spinners.

Forbrugerrådet Tænk Kemi: CE-mærket er ingen garanti på fidget spinners

”Det ville være rigtig rart, hvis vi bare kunne anbefale forældre at gå efter producenternes egen mærkning af legetøjet, den såkaldte CE-mærkning. Men det kan vi desværre ikke, da 3 af de 4 anmeldte produkter er CE-mærket. Så længe der ikke er en egentlig kontrol af mærket, giver CE-mærket ikke nogen ordentlig garanti til forbrugerne.

Testen har bekræftet vores umiddelbare bekymring i forhold til den meget store og pludselige efterspørgsel efter fidget spinnere. Det giver en risiko for, at producenter og forhandlere ikke når at sikre, at produkterne overholder reglerne, før de er solgt.

Men i 8 af de testede produkter fandt vi ikke indhold af problematiske stoffer. Der findes altså mange gode valg derude, hvis børnene fortsat ønsker sig en håndspinner.”

Stine Müller, projektleder og testansvarlig i Forbrugerrådet Tænk Kemi

Det siger forhandlerne

Rodes, forhandler af PRO Copper Dual Fidget Spinner:

"Vi har fjernet Dual copper Fidget spinnerne fra vores hylder, da vi naturligvis ikke er interesseret i at sælge produkter til vores kunder, der ikke lever op til gældende standarder.

Vi har købt spinnerne hos Robetoy i Sverige, og gik ud fra de som importør har tingene i orden. Vi har ikke selv mulighed for at teste indholdet i alle vores varer.

Men salget af Fidget spinnere gik meget stærkt for alle, da efterspørgslen i hele Europa var ENORM på samme tid, og de blev revet ned af hylderne. Så jeg tror, at for kinesernes vedkommende skulle der bare sendes nogle varer afsted, og der er så åbenbart blevet snydt med grænseværdier i spinnerne fra de forskellige producenter.

Vi har dog ikke fået en eneste klage fra kunder over allergisk reaktion mm."

 

Billig-outlet, forhandler af Fidget Spinner Eksklusiv:

”Vi har fremlagt Forbrugerrådet Tænk Kemis dokumentation for vores leverandør og bedt om en forklaring, men desværre har vi ikke fået en forklaring, vi har kunnet bruge.

Derfor har vi straks taget dette produkt af vores webshop og sendt produktet retur til vores leverandør.”

 

Experimentariet, forhandler af handspinner med LED lys:

”Vi har et meget stort ønske om kun at sælge produkter, som vi kan stå indenfor både med hensyn til kvalitet og bæredygtighed, og som minimum bærer et CE mærke.

Jeg har netop igen gennemgået alle spinnere i vores butik, og de er alle CE mærket.

I dette konkrete tilfælde ser det ud til, at der er sket en fejl hos leverandøren grundet travlhed, som vi desværre ikke har opdaget.

I lyset af jeres testresultater, vælger vi nu at fjerne det parti af CE mærkede LED-spinnere, vi har til salg i butikken. Vi vil ikke fremover forhandle denne model."

 

Indeks Retail A/S, der står bag Bog & Ide, forhandler af Metallic spinner:

"Den pågældende fidget spinner er udsolgt i butikkerne, og vi vil ikke forhandle den længere."