Børn: 10 gode råd til en barndom uden uønsket kemi

9. dec 2021

Skal dit barn vokse op uden problematisk kemi? Støvsugning, miljømærker og håndtering af kemikalier kan hjælpe dig med at skabe en barndom uden uønsket kemi.

barndom-uden-uoensket_kemi.jpg

barndom-uden-uoensket_kemi.jpg
Foto: Getty Images

1. Indeklima: Støvsug og luft ud

Børn stormer rundt i hjemmet mellem støv, der kan indeholde ftalater, flammehæmmere og andre uønskede kemikalier. De kemiske stoffer stammer bl.a. fra nye møbler, elektronik og legetøj.

Hvis du støvsuger og tørrer støv af en gang om ugen i hele hjemmet, kan du begrænse indholdet af uønsket kemi i dit hjem.

Luft også ud med gennemtræk to gange dagligt for at slippe af med kemikalier i luften. Luft ekstra ud, når I har lavet mad, og inden børnene skal sove.

Skab et godt indeklima med disse 4 videoer

2. Børneværelset: Godt indeklima

I børneværelset skal du også have særligt fokus på et godt indeklima. Her kan børnene opholde sig i lang tid ad gangen, når de leger og sover.

Det bedste, du kan gøre, er at lufte ud og fjerne støv fra værelset. Lad også gerne døren til børneværelset stå åben hele natten, så der kan komme frisk luft ind. Målinger har vist, at koncentrationen af CO2 fra udåndingsluft kan blive for høj i løbet af natten, hvis rummet er lille, og der ikke er ventilation.

Nye møbler, madrasser osv. bør du dampe af et par uger, inden det kommer ind på børnenes værelse. Hvis værelset er nymalet, så vent gerne et par uger, inden barnet sover i værelset. Så er det meste dampet af.

Børn udsættes for problematiske kemikalier på børneværelset (Undersøgelse fra Det Økologiske Råd af indeklimaet på børneværelser)

3. Kemikalier: Væk fra børns rækkevidde

Børn kommer hvert år til skade med husholdningskemikalier. Derfor er det en god ide, at børn holder sig langt væk fra faremærkede kemikalier.

Børnesikring gør det svært for børn at åbne produkter - men ikke umuligt for dem. Stil derfor kemikalierne et sted, hvor børnene ikke kan nå dem.

Kemikalier bør du heller ikke hælde i sodavandsflasker. Barnet kan tro, at det er uskadelig sodavand.

4. Hobbyprodukter: Undgå dem med faremærker

Du bør undgå faremærker, når du og dit barn bruger hobbyprodukter som lim eller maling.

Et godt råd er at følge hobbyprodukternes brugsanvisning nøje og vælge A-mærkede hobbyprodukter, der stiller krav til, at materialerne ikke er sundhedsskadelige.

Sprayprodukter bør børn holde sig fra, fordi de frigiver store mængder kemikalier til luften, som børnene kan indånde via de små dråber (aerosoler), der dannes i luften. Skal der sprayes, så gør det gerne udenfor.

Se, hvad de forskellige faresymboler betyder her

5. Legetøj: Køb uparfumeret og gerne Svanemærket

Parfume hører ikke hjemme i legetøj, da udsættelse for parfume kan give parfumeallergi.

Vælg derfor gerne Svanemærket legetøj, som stiller skrappe krav til kemikalieindholdet i legetøjet for at sikre både dit barn og miljøet. Vær dog opmærksom på, at udbuddet ikke er så stort.

Ejer du gammelt blødt plastlegetøj fra før 2007? Så bør du også smide det ud, da det kan indeholde ftalater.

Se liste over Svanemærket legetøj

6. Mad: Spis varieret og gerne økologisk

Fødevarer kan indeholde problematiske kemikalier såsom sprøjtemidler, miljøgifte eller kviksølv i store fisk.

Fisk er dog sundt for børnene, men undgå tunbøffer og andre friske udskæringer af de store rovfisk som tun, gedde og haj. Børn under tre år må nemlig ikke få tun på dåse, mens større børn helst skal have under en dåse om ugen.

Økologisk mad, der ikke er sprøjtet, er et godt valg til både dig og dine børn. Du kan også begrænse sprøjtemidler i mange grøntsager og frugt ved at vælge dansk. Spis også varieret.

Undgå pesticider i frugt og grønt med disse tips

7. Emballage: Se efter miljømærket og begræns dåsemad

Et godt kemivalg er Svanemærket bagepapir og madpapir, der stiller krav til uønsket kemi.

Opbevar goså altid din mad i emballage, der er beregnet til fødevarer og køl varm mad af, inden du hælder den i plastbøtter.

Dåsemad og dåsesodavand kan indeholde stoffet bisphenol A i lakken på indersiden af dåserne, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Vælg derfor gerne fødevarer, der i stedet er på glas, i karton eller plastik.

Se, om du skal vælge dåse, pap eller glas

8. Børnetøj: Vask før brug  

Babytøj og børnetøj kan indeholde uønsket kemi fra produktionen. Vasker du tøjet inden brug, bliver en del af kemikalierne vasket ud.

Sengetøj, håndklæder og babyprodukter med tekstil (bæreseler, legetøj, etc.) bør du også vaske inden brug.

Miljømærker som Svanemærket eller Blomsten eller økologimærket GOTS sikrer dig tøj, der er blandt det mindst miljøbelastende og tager også hensyn til din sundhed. Du kan også se efter Oeko-tex 100.

Miljømærker: Det betyder Svanen, Blomsten og alle de andre mærker

9. Plejeprodukter: Se efter Svanemærket og brug Kemiluppen

Plejeprodukter kan indeholde både allergifremkaldende og mistænkt hormonforstyrrende stoffer. Smør derfor ikke dit barn ind i for mange cremer og salver.

Svanemærkede produkter er blandt dem, som vi anbefaler – og gerne varianter med anprisningen ’Uden parfume’ eller ’Parfumefri’.

Husk, at Kemiluppen kan hjælpe dig med at tjekke dine plejeprodukter for uønsket kemi.

Brug kemiluppen til at tjekke dit barns kosmetik og plejeprodukter

10. Kemitest: Find gode valg af baby- og børneprodukter

Vi tester ofte børneprodukter i Forbrugerrådet Tænk Kemi såsom:

Med disse test kan du begrænse dit barns samlede udsættelse for uønskede kemikalier ved at vælge baby- og børneprodukter, der får en god bedømmelse.

Min Baby - App til nye forældre

Med appen Min Baby fra Komiteen for Sundhedsoplysning kan du følge din babys udvikling. Appen er baseret på Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Læs om appen Min Baby (link til sundhedsoplysning.dk)

Relaterede artikler