Test: Kemi i ansigtscremer

7. sep 2021

Ansigtscremer kan indeholde fluorstoffer og andre problematiske stoffer. Heldigvis er der flere gode kemivalg i testen, når du skal vælge en ansigtscreme.

Ansigtscreme

Ansigtscreme
Foto: Anne Beck Christensen

Mange gode valg af ansigtscremer

I testen af 62 ansigtscremer er der fokus på stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, allergifremkaldende, eller som er belastende for miljøet.

Testen viser, at du kan finde mange gode kemivalg blandt populære ansigtscremer.

27 ansigtscremer får den bedste kemibedømmelse, A-kolben. Blandt disse er der både cremer, der markedsføres specifikt til mænd, til kvinder og til alle.

Der er også cremer både med og uden miljø- og allergimærker blandt de gode valg.

Test: Det betyder kolberne A, B og C

Ansigtscremer med uønsket kemi

Knap en tredjedel af cremerne i testen indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, er allergifremkaldende eller miljøbelastende.

Stofferne er tilladte, og det er ikke det enkelte produkt, der er problemet.

Men kosmetik og plejeprodukter kommer i direkte kontakt med huden og kan derfor bidrage til vores samlede udsættelse for uønsket kemi - den såkaldte cocktaileffekt.

Hvis du gerne vil nedbringe din samlede udsættelse for problematisk kemi, bør du vælge ansigtscremer uden problematiske stoffer.

Cocktaileffekten: Derfor skal du kende den

Særligt problematiske siloxaner i flere cremer

To af de uønskede stoffer fundet i flere cremer i testen er cyclopentasiloxane og cyclohexasiloxane.

Begge stoffer er på EUs liste over særligt problematiske stoffer, fordi de er belastende for miljøet. Cyclopentasiloxane er også mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Alligevel må begge stoffer fortsat anvendes i mange kosmetik og plejeprodukter, såsom ansigtscremer.

Tænk over siloxaner i dine plejeprodukter

Fluorstoffer findes fortsat i kosmetik og plejeprodukter

Flere ansigtscremer i testen indeholder også fluorstoffer.

Fluorstoffer kan blandt andet give produkterne den rigtige konsistens, være med til at udglatte huden eller gøre produkterne mere bestandige, når de først er smurt på.

Men fluorstoffer er problematiske for miljøet, fordi de ikke nedbrydes.

De kan også være problematiske for din sundhed, fordi de kan ophobe sig i kroppen og mistænkes for at kunne medføre lige fra øget risiko for kræft til dårligere immunforsvar og hormonforstyrrelser.

Alligevel finder vi fortsat fluorstoffer i kosmetik og plejeprodukter, blandt andet i ansigtscremer.

Fluorstoffer er problematiske - forstå hvorfor

Bag om testen

Sådan har vi testet

Fokus for denne test er almindelige ansigtscremer i forskellige prisklasser. Med i udvalget er både ansigtscremer, der markedsføres til mænd, til kvinder og til begge køn.

Alle ansigtscremer i testen er købt i august 2021. Efter indkøbet er produktnavne og ingredienslister sendt til producenterne for at tjekke, at produkterne ikke var forældede, og at ingredienslisterne var korrekte.

Testen er en deklarationstest. Det vil sige, at det er en gennemgang af de ingredienser, der optræder på produkternes ingredienslister. Produkterne er altså ikke testet med kemisk analyse på et laboratorie eller testet for, hvor godt de fugter eller plejer huden i ansigtet.

Ansigtscremernes ingredienser er vurderet i forhold til, om de for eksempel er mistænkt for at være hormonforstyrrende, allergifremkaldende eller problematiske for miljøet.

I appen Kemiluppen finder du vurderinger af mange flere ansigtscremer. Bedømmelsen af ansigtscremerne i denne test er identisk med bedømmelsen af cremer i Kemiluppen.

Testmetoder og kriterier: Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

Det har vi fundet

62 ansigtscremer indgår i testen. De fordeler sig således:

 • 27 cremer får bedste kemibedømmelse, A-kolbe.
 • 15 cremer får middel kemibedømmelse, B-kolbe. Det er på grund af indhold af parfume eller stoffer, der kan være problematiske for miljøet.
 • 20 cremer får den laveste kemibedømmelse, C-kolbe. De indeholder et eller flere stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller stoffer, der er problematiske for miljøet.

Test: Det betyder kolberne A, B og C

Disse uønskede stoffer blev fundet i ansigtscremerne

Stoffer, som Forbrugerrådet Tænk Kemi vurderer som uønskede i de undersøgte ansigtscremer:

 • Benzyl salicylate er et parfumestof, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 6 ansigtscremer.
 • Cyclopentasiloxane er et silikonestof, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det er også miljøbelastende, da det bliver ophobet i naturen. Fundet i 4 ansigtscreme.
 • Cyclohexasiloxane er et silikonestof, der er miljøbelastende, da det bliver ophobet i naturen. Fundet i 5 ansigtscremer.
 • BHT er en antioxidant, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 4 ansigtscremer.
 • Butylphenyl methylpropional er et parfumestof, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og for at kunne skade vores forplantningsevne. Fundet i 2 cremer.
 • Salicylic acid (salicylsyre) er mistænkt for at være hormonforstyrrende og for at skade forplantningsevnen. Fundet i 2 cremer.
 • Benzophenone-4 er et UV-filter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 2 cremer.
 • Sodium salicylate er mistænkt for at kunne skade vores forplantningsevne. Fundet i 1 creme.
 • Ethylhexyl salicylate er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 1 creme.
 • Parabener (Ethyl- og methylparaben) er konserveringsmidler, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 1 creme.
 • Ammonium acryloyldimethyltaurate/beheneth-25 methacrylate crosspolymer er allergifremkaldende. Fundet i 1 creme.
 • Fluorstoffer af forskellige slags er problematiske for miljøet og mistænkes for at kunne have uønskede effekter på sundheden. Fundet i 8 cremer.

Følgende fluorstoffer blev fundet i cremerne

 • Polyperfluoromethylisopropyl ether
 • ptfe
 • Perfluorodecalin
 • Polyperfluoroisopropyl ether
 • tetradecyl aminobutyroylvalylaminobutyric urea trifluoroacetate
 • Acetyl trifluoromethylphenyl valylglycine

Overvej, om disse stoffer skal være i din ansigtscreme

Stoffer, der udløser en B-kolbe, kan du overveje at finde produkter uden. I ansigtscremerne drejer det sig om følgende:

 • Parfume, der kan give allergi. Det kan derfor være en god ide at begrænse, hvor meget parfume du samlet set bliver udsat for. Det samme gælder planteekstrakter, der kan give allergi. Nogle af parfumestofferne, som for eksempel limonene, kan også være problematiske for miljøet.
 • EDTA-forbindelser, der kan være med til at frigive tungmetaller, som ellers er bundet i naturen. Stoffet er ikke tilladt i miljømærkede produkter.
Det siger virksomhederne

Nu Skin

"Hos Nu Skin fremstiller vi alle vores produkter meget omhyggeligt. Års videnskabelig erfaring og innovation står bag vores formler.

Nu Skin Nutricentials Moisturize Me Intense Hydrating Cream er i overensstemmelse med EU-lovgivningen for kosmetiske produkter, der med sine strenge sikkerhedskrav beskytter forbrugerne.

Som krævet i lovgivningen forpligter Nu Skin sig til at oplyse om ingredienserne i cremen for på den måde at sikre gennemsigtighed for forbrugeren og give tilstrækkelig information blandt andet så de kan undgå ingredienser, der kan give dem en allergisk reaktion.

Samtidig holder Nu Skin skarpt øje med den nyeste forskning og tilgængelige videnskabelige data, herunder om stoffer, der fortjener særlig opmærksomhed på grund af deres indvirkning på forbrugernes sundhed og miljøet. Med forbrugernes behov i tankerne vurderes og implementeres alternative løsninger, der hvor det er muligt."

Gode råd til valg af ansigtscreme

Brug appen Kemiluppen til at scanne ansigtscremer, der ikke er med i testen. 

Der findes mange flere vurderede ansigtscremer i appen Kemiluppen, end hvad der er medtaget i denne gennemgang af ansigtscremer.

Kemiluppen: Smart app tjekker din personlige pleje for uønsket kemi

Vælg svanemærkede cremer

Så er du sikker på at få cremer uden en række problematiske stoffer både for miljø og sundhed.

Svanemærket tillader heller ikke fluorstoffer eller problematiske siloxaner.

Gå efter allergimærkerne eller 'parfumefri', hvis du vil være sikker på at få en creme uden parfume

Anprisningerne ”sensitive” eller ”hypoallergen” er ikke en garanti for, at cremen er uden parfume. I testen har flere parfumerede ansigtscremer disse anprisninger.

"Fri for syntetisk parfume” er heller ikke tilstrækkeligt, hvis du vil undgå parfumestoffer, der kan give allergi. Naturlige parfumstoffer kan være ligeså allergifremkaldende som de syntetiske.

Overvej, om du har brug for solfilter i din ansigtscreme

De testede ansigtscremer er alle uden solbeskyttelse. Men ansigtscremer kan indeholde solfiltre, som skal give beskyttelse mod solens UV-stråler.

Flere solfiltre kan dog være problematiske for miljøet eller være mistænkt for at være hormonforstyrrende.

I Danmark er mængden af sol begrænset - særlig i vinterhalvåret. Hvis du samtidig er meget indendørs, er solfaktor i cremer sjældent nødvendigt. 

Brug derfor solcreme, når du har brug for solbeskyttelse.

Testede produkter

Vis kun: